Pieczemy pierniki

 

 

 

Na obrazku są pierniki

Zapach tego wypieku kojarzy się nam przede wszystkim świątecznie. No to drodzy domowi cukiernicy, czas przygotować piernikowe ciasto! 😊 Podajemy Wam nasz, sprawdzony 😊 przepis na pierniki, które będą miękkie i pyszne przez cały rok! (To ekipa CK może Wam zagwarantować! 😉). A według jakich Wy pieczecie? Podzielcie się nimi z nami! Czekamy na Wasze przepisy, a może nawet już zdjęcia pierników, jeśli je zrobiliście! 😊

 

 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 kostki margaryny (2×200 g)
  • 6 jaj (2 całe i 4 żółtka)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 słoik miodu (ok. 380 g)
  • 2 paczki przyprawy do pierników
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki amoniaku

 

Wykonanie:

  • Margarynę z miodem rozpuścić i przestudzić.
  • Ubić jajka z cukrem.
  • Dodać połowę mąki, sodę oraz przyprawę.
  • Dodać amoniak.
  • Wlać przestudzoną margarynę, wsypać trochę mąki i dodać miód.
  • Dodać kwaśną śmietanę i kakao.
  • Mieszając dodać resztę mąki.
  • Ciasto wyrabia się tak długo, aż będzie gęste i w całości odejdzie od miski.
  • Należy je wstawić do lodówki na 24 h.
  • Piec 10-15 minut w temp. 180-200 stopni.